Medvind
Black Book Lodge har netop udgivet et nyt album med titlen ”Entering Another Measure”. Forventningerne til albummet er store efter sidste års ”Tûndra” som skabte en del opmærksomhed i undergrunden, og fik flere gode anmeldelser med på vejen. Eksempelvis kaldte heavymetal.dk albummet for en kandidat til årets album. I forlængelse af sidste års album optrådte Black Book Lodge blandt andet på Copenhell og Spot Festival, og varmede også op for Helhorse på deres efterårsturné.
Ingen Tundra 2
Drengene fra Black Book Lodge har bevidst ikke villet gentage formularen fra ”Tûndra”, for som frontmand Ronny Jønsson siger: “Responsen har været fantastisk og vi kunne også bare forfine vores udtryk og bygge systematisk videre på det momentum vi har skabt, men jeg tror bogstaveligt talt, at vi ville kede os ihjel”. Så siger vi pænt tak, ikke et ord mere om ”Tûndra”, for man keder sig bestemt ikke i selskab med ”Entering Another Measure”. Der er tale om en dansk plade, som skriger af store ambitioner, men uden at miste jordforbindelsen. Pladen er på en besynderlig måde dybt intim som Jeff Buckley, men samtidig med gigantiske progressive armbevægelser a la King Crimson fra deres storhedstid i halvfjerserne, Opeth samt de svulstige navlepillere fra Muse, og lejlighedsvise, men klare Seattle elementer.
Black Red Lodge
Et nummer som ”The Martyr” er et virkeligt ambitiøst, formfuldendt og gennemarbejdet nummer. Det er sgu modigt at starte ud med et nummer som varer knap 10 minutter, en statement i sig selv. Man ved med det samme, at denne plade ikke er 100 procent tilgængeligt som en normal rockplade, men at den stiller lytteren nogle opgaver.
Der er masser af interessante formled, nummeret bygger flot op og stiger i intensitet, med lækre mystiske og mørke klange, indtil vi når 5:55 minutter, hvorefter der i mine ører virkelig står King Crimson med rødt. Guitaren mere end låner signatur guitarfiguren fra King Crimsons ”Starless”, fra den legendariske plade ”Red” (lyt til ”Starless” sådan ca ved 4:26 minutter), og især høres bassens bevægelser fra 6:30 og især fra 7:00, som en parafrasering af John Wettons unikke basgang.
Kraftfuldt kludetæppe
At citere King Crimson har en ret så bastant signalværdi, og herfra er det ingen tvivl; Black Book Lodge får ligesom demonstreret, at de vil lidt mere end de fleste, og det kan vi på redaktionen godt lide; det er særdeles forfriskende med et dansk band som vrider den konventionelle sangskabelon, og tør stå ved en kærlighed for blandt andet progressiv rock. Vi har hørt progressive elementer fra det danske band SEA, men her er det direkte in your face. Pladens numre hænger mere eller mindre sammen som en helhed, et format (concept), hvilket også var brugt i dinosaurernes æra, men Black Book Lodges lyd er ekstremt nutidig. Så på den måde har de sammensat et kludetæppe af alt, hvad de fandt interessant og som de tilsyneladende har haft let ved at tage ejerskab over. Imponerende.
Jeg kan faktisk lide alle numrene, dog står ”The Martyr”, ”27 years” og ”New Provenance” ud som høj klasse. ”27 Years” er en meget mystisk og tung, kvasende og møgbeskidt skabning, lige indtil det hele flyder ud i kakofonisk ”Crimson”esque multimelodiøst spektakel, hvor instrumenterne amokker indtil det hele slutter med et brag. ”New Provedance” har en hypnotisk sælsom opbygning med fremmedartede akkorder, indtil nummeret breaker ved 4:39 og herefter slæber sig tungt afsted hen mod slutningen.
Sidste nummer ”Alilzarin” er et smukt nummer som får pladen til at falde på plads, så de progressive elementer ikke tager overhånd.
Alle de navne, alle de sammenligninger
Når jeg fremhæver King Crimson kunne man også nævne Opeth og her og der Fates Warning, og sågar Leprous. Black Book Lodge har selv nævnt Isahn andetsteds og vedkender sig generelt alsidig musikalsk inspiration og fascination. At man også hører klanglighed med ”nyere” mere mainstream rocknavne, er ikke så bemærkelsesværdigt, det er mere eller mindre en del af DNA’en. Derfor er det fornyende element brutalt nok, at Black Book Lodge kan kæde inspiration sammen fra urtiden til nutiden, som deres egen stil uden at det virker forkrampet; det signalerer i stedet bredde og musikalitet i bredformat, og en vilje til at fyre det hele af i et udtryk. Uden stress, det her er rockakrobatik med lav hvilepuls.
Selvom jeg ikke er lige så vild med deres Buckley reminiscenser som deres King Crimson ditto, så kan der slet ikke udsættes noget på deres musikalske tæft, og deres kun 6 numre, dog af 42 minutters varighed, kalder på langt mere. Så nu venter vi bare på, at de annoncerer nye koncerter.
Black Book Lodge består af:
Ronny Jønsson – vokal og guitar
Trygve Borelli – guitar
Jakob Gundel – trommer
Steven Ardilsø – Bas
“Entering Another Measure” udgives af pladeselskab Mighty Music.
Tjek Black Book Lodge ud på deres Facebook side og nyd denne her officielle video med ”27 Years”:
Skriv et svar