Copenhell Metal Cruise stævnede ud for 6. gang, men har brug for at genopfinde sig selv igen, efter endnu et år med et alsidigt og sløjt musikalsk program samt unødvendige dobbeltkoncerter.
Stemningen
Med fare for at gentage mig selv, igen, skal stemningen blandt det danske metalpublikum roses endnu engang.
2 dage med højt humør og feststemning, uden antydningen af ballade nogen steder, og jeg tror endnu engang at Oslobådens 2 fængselsceller måtte stå tomme og at det var relativt lettjente penge for den vagt der tjekkede ind på oslobåden samtidig med mig.
Dermed sagt var det ikke ensbetydende med at ingen kom til skade, for på et tidspunkt i løbet af lørdag aften var der en gut ved siden af mig der total blackoutet og bankede hovedet ned i gulvet foran Colombus Bar, hvilket medførte hvad der lignede et flækket øjenbryn.
“Don’t shoot the messenger”, siger jeg bare, men kig hellere over mod den frie bar.
Personalet på DFDS var endnu engang en sand fornøjelse at interagere med og udviste et utrolig højt serviceniveau og med en humor der bragede igennem loftet.
Et eksempel var en af de altid fornøjelige tjenere på 7 seas restauranten, hvortil der bliver spurgt:
Tjener: Hvad vil i have at drikke?
Rockzeit: Hvad har i?
Tjener: Rødvin, Hvidvin, vand, Cola, Fanta og fadøl.
Rockzeit: Så tager vi én af hver (med et glimt i øjet).
Hvortil tjeneren tog pis på os og storsmilende kom ned med nøjagtig hvad vi havde bestilt, nemlig én af hver (inkl. en rom og cola, hvilket ellers ikke var en del af udbuddet i restauranten) – til vores store fornøjelse.
Øvrige begivenheder
Igen i år må man sige, at Copenhell virkelig havde formået at få skabt en masse udenoms-begivenheder som publikum kunne deltage i efter smag og behag.
Det bidrog i høj grad utrolig meget til helhedsoplevelsen, at man havde mulighed for så mange forskellige oplevelser udover musikken, så hver gæst havde mulighed for at skabe sin egen lille pakke for, hvad man ønskede at opleve på turen.
Det var et rent slaraffenland!
Vi kunne ikke nå at deltage i det hele, men nedenfor er et lille udpluk.
Growling session med vokalcoach Paula Befrits
Dette blev desværre aflyst pga. sygdom.
Musikquiz med Christian Beyer
Christian Beyer afholdt to musikquizzer på sejladsen, fredag og lørdag, hvor deltagerne i grupper fik mulighed for at bevise, hvor meget de vidste om metalmusik. Quizzen er en tilbagevendende begivenhed og har for vores fotograf været en ventet begivenhed. Denne havde igen allieret sig med nogle venner, heriblandt et par gode kolleger fra Heavymetal.dk, og holdet vandt (endelig!) lørdagens musikquiz, efter fine podie-placeringer tidligere år. Nu er spørgsmålet om holdet skal stoppe på toppen, for “Vi vandt sidst vi deltog” klinger meget godt, men det ville også være fedt at gentage succesen…
Vi nåede ikke at deltage i Escape Room.
Vi nåede kun kort forbi brætspilssalonen, da en tur ind i Oslo på blev foretrukket, men vi kunne høre på tilbagemeldinger fra deltagere, at dette for nogen nærmer sig højdepunktet på turen!
Vi deltog i banko om fredagen, men det var ikke nogen succes. For det første var der kun et meget begrænset antal bankoplader (60 stk.), for det andet var det meget svært at høre hvad bankoværten sagde, da han oplæste numrene. De havde “heldigvis” sørget for en lille lystavle som viste numrene, men hvad nyttede det, når den person som skulle udpege vinderne og tildele præmierne konstant stillede sig foran lystavlen, så man hverken kunne høre eller se numrene.
Vi smugkiggede lidt ind til whiskysmagningen i vinbaren om fredagen, hvor der var en ganske hyggelig stemning. Der blev fortalt om whiskyen, samt hvordan denne skulle smages på, og folk lyttede ihærdigt med, men hukommelsen var åbenbart forsvundet hos nogle, for til sidst blev der spurgt, hvilken whisky man smagte på, hvilket formentlig allerede var blevet fortalt i starten.
Der var som sædvanlig også mulighed for at købe Copenhell-merchandise, og det benyttede vi os selvfølgelig af. Her var som altid nyt Metal Cruise tøj, men også tidligere års merchandise til fine priser.
På Den Synkende skude var der indrettet til god værtshusstemning, dog ikke helt brunt og hyggeligt, som i “de gode gamle dage”, men stemningen var bestemt helt i top.
Et fedt tiltag var muligheden for at få sig en tatovering, hvilket jeg tror, at mange benyttede sig af, og muligheden for dette hører sig naturligvis til ved ethvert Metal Cruise, hvorfor det i mine øjne bør være en fast begivenhed fremover.
Undervejs på turen gik Flådens Friske Fyre rundt og sang danske sømandssange, hvilket var et meget sjovt og hyggeligt indslag.
I samarbejde med Fernet-Branca tilbød Copenhell, at folk kunne hygge sig med Fernet-Branca samtidig med at man fik syet sit yndlingspatch på. Rockzeit deltog ikke, men det var et sjovt tiltag da mange metalhoveder elsker deres patches til deres veste.
Altid en sjov oplevelse at opleve Openhell, hvor publikum kommer op på scenen og synger karaoke til metalsange. Se, det er sgu ikke noget man oplever hver dag!
En gang imellem skal man lige minde sig selv om at det er glade amatører der er oppe og have det sjovt og måske udleve en drøm, men andre gange imponerer deltagerne ret vildt!
Musikken
Skullclub
Skullclub spillede både fredag og lørdag, og vi benyttede os af at se dem som det første band om fredagen kl. 16.
Skullclub spiller deres dansksprogede sømandspunkrock med mandolinbanjo til stor begejstring for den relativt store fanskare, de efterhånden har fået opbygget sig i Danmark. Flere af publikummerne var mødt op iklædt sømandshatte, fiskehatte, sømandsskæg og med sort makeup rundt om øjnene (lige som forsangeren). De havde naturligvis det fede St. Pauli banner/flag hængende på scenen, der hænger sammen med sangen “Se St. Pauli og dø”, der er en hyldest til bydelen i Hamborg og generelt bare om at give den gas, og de formåede også at få publikum til at gå planken ud med sangen “Knæk Nak Skipper”.
Kvaliteten og variationen i deres musik er yderst begrænset, men det var en god måde at få startet Copenhell Metal Cruise 2023 på.
Hatesphere
Hatesphere spillede også både fredag og lørdag, og vi nåede at se dem om lørdagen kl. 17, hvor de virkede som en god reparationsbajer efter fredagens strabadser med deres thrash/dødsmetal. Det var en god måde, hvorpå man lige kunne få rystet tømmermændene af sig.
Jeg er sikker på, at der er mange som elsker Hatesphere, men de har aldrig rigtig formået at fange min interesse selvom de har eksisteret siden 2000, og med deres nyeste album “Hatred Reborn”, der udkom den 24. marts 2023, blev jeg ikke yderligere begejstret.
Så var det nu alligevel meget bedre, da tyske Destruction var ombord sidste år.
Unto Others
Unto Others var dog et frisk pust til Copenhell Metal Cruise 2023.
Me and That Man
Me and That Man spillede også både fredag og lørdag. Vi benyttede lejligheden til at se dem om fredagen.
Me and That Man er et soloprojekt fra Adam “Nergal” Darski fra Behemoth og er en blanding af klassisk blues, gotisk folk og countrymusik. Metalmusik var der intet af, hvorfor jeg personligt syntes at det var et sats at booke dem til et metal cruise. Personligt syntes jeg, at det var dræbende kedeligt, og det kunne have været meget federe med selveste Behemoth, men tag ikke fejl, der var i hvert fald minimum 2 personer på båden der blev dybt forelsket i bandet og som syntes at det var forrygende.
Vi andre benyttede os i stedet af den frie bar.
Urne
Urne var meget tungt og heavy men lød meget ensformigt med en haltende lyd, men det fungerede(!) og Urne fik endelig sat gang i publikum igen med massiv headbanging og crowdsurfing efter 2 sløje koncerter.
Rapcore er efterhånden en genre som jeg anser som værende stendød. Derfor var det et besynderligt valg af Copenhell, at de som hovednavn fredag aften kl. 23, havde booket Dog Eat Dog fra New Jersey, USA.
Jeg vil gerne opleve Rage Against The Machine live, men ellers siger genren mig absolut ingenting.
Dog Eat Dog var alligevel i gang med deres Europaturné, så de takkede selvfølgelig ja til en tur med på Copenhell Metal Cruise. Musikken er hvad det er, det kan man ikke sætte en finger på, hvis man er til genren.
Frontmand John Connor (desværre ikke ham fra Terminator) havde en fed attitude og formåede at få sat gang i publikum, og Dog Eat Dog overraskede generelt positivt, men jeg kunne virkelig godt have tænkt mig et fedt metalband til at afslutte aftenen i stedet for.
802
Vi nåede ikke at opleve 802, da der var musikquiz på samme tidspunkt (læs anmelder sov til middag, Red.).
Bersærk
Årets helt store trækplaster var tydeligvis danske Bersærk, hvor Colombus Bar lørdag aften blev fyldt til bristepunktet, således at der var nogle gæster der, undervejs, ikke kunne komme ind.
Jeg kan ikke mindes før, at ét band på Copenhell Metal Cruise har tiltrukket så mange publikummer, hvilket velsagtens også var meningen med at booke netop Bersærk.
Bersærk kom, leverede og sejrede, som altid, hvilket der ikke kunne sættes en finger på.
Bersærk var det absolutte højdepunkt på dette års Copenhell Metal Cruise.
Konklusion
Det undrer mig efterhånden, at Copenhell med deres massive netværk af kontakter til bands i hele verden, stadigvæk finder det nødvendigt at booke 4 danske bands ud af 8 bands, og hvorfor at det er nødvendigt at flere bands skal spille 2 koncerter.
Det var fedt i starten, at Copenhell kunne spotte de supertalentfulde bands (til dengang en formentlig billigere pris), som Bersærk, BAEST og sidste år med Nakkeknaekker, vel vidende at de kan skabe en fed stemning.
Selvfølgelig skal alle de fede og dygtige danske metalbands bookes til selve Copenhell, men når programmet er så tæt som det er på Copenhell Metal Cruise, har vi så behov for at se hele 4 danske bands i form af Skullclub, Hatesphere, 802 og Bersærk, hvor endda både Skullclub og Hatesphere spiller dobbeltkoncerter?
Hvis det endelig skal være, hvorfor er det så ikke Bersærk der spiller en dobbeltkoncert?
Min ene pointe er egentlig, at man året rundt altid kan se de fleste danske metalbands spille rundt omkring i hele det danske land, hvor man har rigelig med mulighed for at få dækket sit behov (med mindre man selvfølgelig er superfan af et pågældende band).
Min anden pointe er, at en tur på Copenhell Metal Cruise også godt må føles som noget særligt, hvor sammensætningen af bands godt må være mere eksklusiv, således at det ikke føles som om at man bare lige er en tur nede og handle i sin lokale Netto, hvor det mest spændende nye produkt på hylderne er lakridsyoghurten.
Min tredje pointe er, at det efterhånden ikke er helt billigt for det betalende publikum at tage på Copenhell Metal Cruise, når der både skal betales for kahyt, forplejning og musikken. Det løber for mange formentlig allerede op i en pris som det ville koste for 2 dage på Copenhell.
Copenhell har selvfølgelig et budget der skal hænge sammen i forhold til, hvor mange billetter de kan få solgt til Copenhell Metal Cruise, men jeg vil hellere have færre koncerter, og så et par større hovednavne til begge aftenener, eller alternativt i stedet at booke 10-12 bands i stedet for 8, så vi fremover undgår de helt unødvendige dobbeltkoncerter.
Og så ellers nej tak til både Country Cruise og Rap Cruise næste år, men ja tak til et eksklusivt Copenhell “Metal” Cruise anno 2024.
Summary
Copenhell Metal Cruise 2023
27-29.10.2023, Oslobåden
Dog Eat Dog
Me and that Man
Hatesphere
Bersærk
Urne
Unto Others
Skullclub
802