Helsingør er igen ved at blive et oplevelsesrigt sted at høre koncerter, både store navne, men også på de mindre scener. Har man lyst at tage ud og høre glad musik på en ganske almindelig mandag, være sammen med mennesker i alle aldre, lytte til forskellige genrer, måske endda kombinere det med et lækkert, veltillavet måltid før musikken starter, så er der al mulig grund til at lægge vejen forbi Toldkammeret i Helsingør den første mandag i hver måned imellem kl. 18 og 21, hvor Mandagsjam bliver sat i gang.
Noget for hver en smag
Klokken er ti over syv og jeg er lidt forsinket. Jeg kan derfor være sikker på, at det kun bliver helt bagerst det vil være muligt at få en plads. De der har været med til fællesspisning har rejst sig fra langbordene, dørene er blevet åbnet til den lille sal og musikken er allerede i gang. Publikum har placeret sig ved de små runde borde, hvor der på hvert bord brænder et stearinlys.
Den gamle Toldkammer bygning, lige overfor Helsingør Station, stammer helt tilbage fra 1740’erne. Den oser af sjæl og er den perfekte ramme for en gang Mandagsjam. Publikum i alle aldre hygger sig i hinandens selskab og med musikken i de to timer det varer.
Da jeg kommer, er sangerinden Marie Dam Jensen på scenen. Hun synger soul der får vinduerne til at dugge. Gearet er højt. Marie og nogle af musikerne bliver afløst af andre musikere. Victor sætter sig bag keyboardet og hans blide røst, med den skønne klang fylder rummet på fantastisk vis. Nogle unge piger er sprunget ud på dansegulvet foran scenen. På den måde skifter scenen og stilen hele vejen igennem de to timers Mandagsjam
Alsidigheden er stor, der er noget for enhver smag; Rock, pop, soul og R&B. You name it, og man ved aldrig med sikkerhed hvor denne Mandagsjam fører een hen. Det eneste man kan være sikker på er, at det bliver vanvittig hyggeligt!
Idéen
For godt et år siden startede Mandagsjam i Toldkammeret. Casper Skovgaard er initiativtager bag dette koncept, en idé der allerede lå på tegnebrættet. Til daglig arbejder han bl.a som musikproducer og festivalarrangør ved Kulturhuset Bølgen i Helsingør. Samtidig er han formand for Musikhuset Elværket, ligeledes i Helsingør.
Casper, der også selv er udøvende musiker, har et meget stort netværk indenfor musikken og ønskede med idéen, at få musikere der normalt spiller jobs i weekenderne, ud af øvelokalerne for at spille sammen på kryds og tværs, skabe en legeplads for udøvende musikere, der samtidig skulle fungere som et forum hvor også nye og uøvede kunne blive løftet op. Toldkammeret i Helsingør, var med dets folkelighed den perfekte ramme for initiativet.
Marie; Man bliver simpelthen glad i låget!
Marie Dam Jensen har ved siden af hendes civile job, igennem mange, mange år været sangerinde i forskellige bands. Hun synger gerne R&B, soul og pop. Marie fortæller, at hun er kommet her lige fra starten. For hende handler det meget om, at dyrke det musikalske netværk, om fællesskabet, ikke kun fællesskabet blandt musikerne, men også publikum.
Alle bidrager til den glade stemning der opstår, og alle bidrager forskelligt. Hun føler der er højt til loftet, og at der er rum for improvisation. Man bliver ganske enkelt glad i låget af at komme her slutter hun.
Et stort koordinationsarbejde
En del af Caspers meget store arbejde er, at koordinere musikken og musikerne. En slags toastmaster. 80 procent af de musikere der kommer her er professionelle, og han har et indgående kendskab til alle, både hvad angår genre samt formåen. Fire fungerer hver gang som fast back up, Casper er selv een af de fire faste professionelle. Han står for trommerne, Steffen Qwist på guitar, Jan O. Thomassen på bas og Victor Isle på keyboard og vokal. Uden de professionelle ville konceptet ikke holde fortæller han.
Bag kulisserne får Casper rigtig mange henvendelser der går ud på, at nogen gerne vil synge eller spille et bestemt nummer. Med hans kendskab til musikerne søger han, at samle en gruppe musikere der vil kunne harmonere med forespørgsler. Andre forespørgsler kommer på selve dagen, så der er ligeledes et stort koordineringsarbejde for Casper.
På Facebook er der oprettet en gruppe, hvor man bl.a. kan skrive og foreslår et nummer, og der søge musikere der vil spille det med een. Casper opfordrer til, at man selv er opsøgende og anbefaler, at man taler sammen først, mødes og øver sig. Der er en hårfin balance imellem, at bakke de nye mindre øvede op og samtidig, at sætte en stor streg under det, at dyrke spilleglæden for de allerede udøvende musikere, ellers kan tingene let komme til at sejle og idéen falder til jorden, fortæller han.
Det er vigtigt, for at bevare spilleglæden, at sætte et hold sammen der har dels lysten til at spille med hinanden, samtidig med, at de evner at løfte en ny musiker op så oplevelsen bliver god for alle parter, også for publikum. Der er dog en meget stor tolerance hos publikum, og ingen negative kommentarer.
Alle har forståelse for, at en toneart lige skal sættes op eller ned, det må bare ikke være de store fejl eller startproblemer der sker, forklarer Casper, så er det, at det går galt, og det er derfor igen vigtigt, at folk taler sammen og gerne på forhånd øver. Til gengæld vil man på den måde også kunne se nye blive løftet op, udvikle sig, kaste sceneskrækken af sig, finde band at spille med. På den måde er der jo virkelig opnået noget godt og positivt slutter Casper.
De faste musikere
Steffen Qwist er som tidligere nævnt en af de faste musikere der skal udgøre en solid musikalsk rygrad. Han har været med fra den spæde start og fortæller; Helt tilbage i starten spillede vi midt på gulvet i salen. På det tidspunkt kom måske kun omkring ti personer. Det var først senere at scenen blev taget i brug. Der er med tiden kommet mere struktur, og udviklingen er kommet rigtig godt i gang. En særdeles positiv udvikling, og der kommer nu rigtig mange mennesker, publikummer som musikere.
Steffen selv er udsprunget af et ældre musik miljø, der var meget markant og udpræget i Helsingør og omegn, specielt i 80’erne og 90’erne. Lige fra den meget progressive Espergærde Ungdomsskole, til musicals, samt de rigtig mange musikere fra området, der på det tidspunkt erhvervede sig gode pladekontrakter og skabte sig en solid karriere.
Dette koncept minder lidt om den live musikkultur der desværre ikke længere er helt så udpræget, dér hvor der ikke var mange beværtninger med respekt for sig selv, der ikke havde livemusik på programmet.
Til dagligt er Steffen musikalsk involveret i Hornbæk Fritidsklub’s unge musik interesserede, ydermere er han guitarist i gruppen “Danser med Drenge”.
En sand fuldblodsmusiker at have med i Mandagsjam.
Jan O. Thomassen, der normalt spiller bas i coverbandet Gasbox, er ligeledes én af de fire solide og faste musikere. Også han har været med fra starten, og havde hørt om et lignende koncept fra “Drop Inn” i København. Derfor syntes han at det kunne være interessant, at starte noget lignende op i Helsingør. Støbeskeen var ved at blive dannet.
Jan fortæller, at mangt og meget skulle drøftes og løses. Alene alt det gear der skulle bruges, leverede de selv. Han fortæller videre, at de alle fire har spillet i rigtig mange coverbands og derfor har et meget stort musikalsk repertoire, hvilket er nødvendigt, når de skal kunne fungere som solid, professionel back up for nye musikere eller sangere, der gerne vil prøve kræfter med stemmen eller deres instrument, uden at skulle blive nervøse.
For Jan er det et rigtigt positivt koncept. Det er spændende at lære nye, unge musikere at kende, skabe et netværk der også, om nødvendigt kan trækkes på, et netværk der ellers ikke ville være muligt at opbygge.
Det er dejligt, at have muligheden for at snakke med de unge musikere, samtidig giver det en personlig tilfredsstillelse, at stå på en scene og skabe musik, skabe et ok produkt, med mennesker man ikke i forvejen kender og derfor ikke tidligere har spillet med.
Olivia fik blod på tanden
Olivia Rosa Thomsen på 17 år, er en af de helt nye. Hun blev anbefalet Mandagsjam af én der kendte til hendes passion for musik og sang. Hun har været med to gange, og allerede ved første besøg besluttede hun sig for, at prøve det af. Hun fortæller, at hun efterfølgende lavede et opslag i FB gruppen hvor hun søgte musikere til et bestemt nummer. Hendes forespørgsel blev besvaret og de mødtes for at øve. Olivia gik derfor på scenen og sang allerede anden gang hun var til Mandagsjam. Hun fortæller, at hun var meget nervøs, men at hun trods dette og små fejl følte, at der blev taget rigtig godt imod hende.
Den gode og glade stemning der præger Mandagsjam har absolut givet hende mod på gentagelse, og hun håber, at hun ad denne vej, med tiden vil lære, at stole mere på egne evner som sangerinde, lære af de etablerede musikere og måske med tiden starte med eget band.
Fællesspisning og jam
Elisabeth Momme der er daglig leder i Toldkammeret fortæller; Det startede i det små, men det rygtedes hurtigt, og trækker nu fuldt hus hver gang. Mange af de på Kulturværftet/Toldkammeret ansatte teknikere er selv udøvende musikere, og de spiller af og til med. Et rigtig godt netværk at starte med.
Ønsket var også, at skabe et rum, hvor folk på tværs af generationer kunne komme ud og ganske gratis kunne hygge sig med at lytte til musikken. Elisabeth fortæller, at ofte har folk deres børn med. Tidspunktet gør, at børnene kan opleve live musikken inden sengetid, og på den måde kan der måske opbygges en interesse for live musik hos dem.
Nogle er vant til at komme ud og lytte til live musik, men mange har ikke været vant til det, de er ganske enkelt blevet draget ind i det, idet der kl. 18, en time før, er fællesspisning. Dette har i halvandet år eksisteret fem dage ugentligt og er yderst populært.
To kokke står for den daglige tilberedning af altid god og spændende mad. Prisen er 60 kr. pr. person og man tilmelder sig via hjemmesiden. Der er plads til 100 spisende gæster. Om sommeren, om vejret tillader det, rykker spisningen ud i den store gårdhave. På den måde er interessen for at høre live musik udvidet, og håbet er selvfølgelig, at folk får lyst til, at gå til nogle af de mange koncerter der er på programmet både i Toldkammeret som på Kulturværftet.
Stærkt vanedannende
Personligt, efter sådan et par dejlige timer med god musik og en fantastisk stemning, vil jeg give sangerinden Marie Dam Jensen fuldstændig ret. Man bliver bare glad i låget af Mandagsjam. Rigtig glad. Flere gange tager jeg mig selv i at kigge på klokken og tænke “bare der var lidt mere tid”! Sådan har man det vel egentlig altid når man er i godt selskab, og det hele bare svinger. Dette fantastiske, månedlige arrangement kan godt gå hen og blive særdeles vanedannende. Hvor er det dejligt, at der er mennesker der får så gode ideer, at der er musikalske ildsjæle der griber dem så vi alle kan nyde godt af det!
Dette bliver endnu engang manifesteret da alle sangere og musikere, som afslutning sammen går på scenen, og for fuld udblæsning giver nummeret “We Are Family” en helt ny mening!