Når man ikke er til koncert for at høre vaskeægte livemusik, skal man jo stadig høre musik i høj kvalitet. Det er svært opnå live-lydkvalitet i sin stue med Hi-Fi udstyr, men man skal prøve! RockZeit har testet et sæt monoblokke, som kan få lydoplevelsen i hjemmet en tand bedre.
Hvad er monoblokke?
Monoblokke er effektforstærkere til hver af de to højtalere i et stereoanlæg. Fra en intregreret forstærker, hvor man styrer volumen, bas og diskant, trækkes hhv. højre og venstre signalkabel til hver monoblok. Herfra forstærkes lyden og der går et sæt højtalerkabler ud fra hver enkelt forstærker til een højtaler. Så altså een forstærker pr. højtaler.
RockZeit har testet et par splinternye monoblokke fra Audio Classic. Det drejer sig om model SE 811-6 , med 3 forskellige rør på hver forstærker; 811A, 6V6 og 6SN7. Forstærkerne yder 2 x 16 watt, som i praksis lyder som 25 watt. Der er udgange på både 4 og 8 Ohm.
Kvalitet fra det danske vesten
Audio Classic er en virksomhed i Fredericia der har eksisteret i 25 år, som specialiserer sig i Hi-Fi rørforstærkere i sit helt enkle design. Forstærkerne er håndlavede og designet af Bernhard Peder Clausen.
Nørderi kræver ritualer
I min verden er vinyl det bedste medie hvis man skal dyrke musik derhjemme. Der er også diverse ritualer med bare dét at pakke noget ud og sætte på skiven, afstøvning og manuelt sætte nålen ned i rillen.
Når du har rørforstærkere, er der yderligere et ritual, når du skal høre musik; de skal nemlig varme op i ½ time til 1 time før der er optimal spænding fra rørene. Jeg testede lyden når forstærkerne kun havde varmet op i 15 minutter, og det lød stadig fremragende. Men jeg kan godt forestille mig, at lyde som abrupt går fra næsten uhørbare, til meget kraftige, kræver stor spænding fra rørene, og det er nok en fordel at de er optimalt varmet op, for at få det helt rigtige punch i lyden med god klang og uden forvrængning.
Optimal tilbrænding
Ud over det nørdede ritual med opvarmning af rørene før musikken går rent igennem systemet, skal nye rør brænde i 50 timer før den optimale gennemgang gennem rørene opnås. Man kan helt sikkert måle det med det rette udstyr, men det er nok svært rent faktisk høre om forstærkerne lyder bedre efter 50 timers tilbrænding.
Muligheder for upgrade
Hvis man anskaffer sig disse monoblokke skal man af med 19.800 kr. plus fragt, med mindre man selv henter dem i Fredericia. Det er mange penge, men der er nogle fordele ved at have rørforstærkere. Der er nemlig mange Hi-Fi entusiaster som skiller sig af med gamle forstærkere, og køber nye for at opleve en ny type lyd. Det kan godt blive kostbar affære, men med rørforstærkere kan man opnå en anden type lyd, ved bare at udskifte rørene, som har forskellige spændinger og forstærker på forskellige måder. Det er en genial måde at opgradere lyd i sit eksisterende anlæg.
Design
Rørene på forstærkerne er ikke indkapslet, og det er der en grund til. De bliver meget varme og det er mest optimalt at der ikke er andet i nærheden af dem end luft. Det har også sine fordele i forhold til designet, for det ser ganske godt ud at sidde i halvmørke i stuen med de glødende rør.
Lyttetest
I respekt for de analog rørforstærkere, er denne test af monoblokkene KUN foretaget med musik på vinyl.
Da kæden jo kun er lige så stærk som det svageste led, er testen er foretaget med pladespiller, rør-forforstærker, pickup, højtalere og kabler i mindst samme liga som monoblokkene.
What is this that stands before me?
Der var ikke nogen tvivl om, at det første album med Black Sabbath skulle være en del af lyttetesten. De tørreste lyde findes her, og mine ører var i dén grad tilfredse. I titelnummeret Black Sabbath, lagde jeg specielt mærke til hvor tydelig bassen blev, og også overtonerne på guitaren i slutningen af nummeret. Det var en ren fornøjelse.
Here we are know, entertain us
Nevermind kom på, skruet godt og grundigt op, så også naboerne kunne høre det. Forstærkernes rør er i den grad klar til de store lydforskelle i overgangene i det klassiske første nummer “Smells Like Teens Spirit”.
Hey, I’m gonna get you too
Når jeg har med Hi-Fi at gøre som kan gengive det hele, SKAL man høre et band der kan det hele. Derfor kom Queen på med albummet “The Game”. De stramme stortrommesalg i “Another one Bites the Dust” gik lige i brystkassen, og de svævende instrumentlyde og vokalen smeltede godt sammen til een enhed.
I am you, and you are me
Albummet Exciter af Depeche Mode fik en tur gennem systemet, og jeg holdt ekstra øje/øre med nummeret “I am You” med det lækre gennemgående lilletromme kantslag, og de flotte lydeffekter i slutningen som ligger i ekstremt højt toneleje. Her var der ikke et øje tørt. I Depeche Mode er der både rene og forvrængede lyde blandet sammen. Dette lydunivers er en fornøjelse at høre gennem monoblokkene.
Exit light, enter night
Det klassiske selvbetitlede album med kælenavnet Black Album af Metallica, er en fornøjelse at høre, med dets tunge basregistre fra både trommer, bas og guitar.
Deres “Saint Anger” fik også en tur, hvilket var en god oplevelse med den tørreste guitar lyd og ikke mindst den specielle trommelyd. Her var der rent faktisk nogle overtoner fra trommerne som jeg aldrig har hørt før, hvilket kunne få mine arme helt op. Så hermed sniger jeg da lige et ordentlig cadeau ind, til den ellers så udskældte lyd på dette Metallica album.
Close your eyes and begin to relax
Musik der både har kant og har svimlende mange detaljer, er den progressive metal. Derfor kom Dream Theater’s Scenes From a Memory på pladespilleren. En stor fornøjelse er at høre passager, hvor der på få sekunder bliver slynget hundredvis af toner ud, hvor forstærkeren har kraft til at gengive alle de mange lyde med stort overskud.
Keep your eyes on the road, and hands upon the wheel
Det super dynamiske lydunivers fra gode gamle The Doors på albummet Morrison Hotel var også noget jeg nød meget, hvor forstærkeren virkelig gengiver et stereobillede, som bare siger Spar 2.
…man kan blive ved med at sætte musik på og nærlytte, og ja, vi er jo først og fremmest et rockmagasin, som man måske kan fornemme med ovenstående eksempler. Men der kom selvfølgelig også andre genrer på pladespilleren og gennem forstærkerne, blandt andet Beethovens Niende (Solti, Decca), George Michael; Older, Stevie Wonder; Talking Book, Miles Davis; We Want Miles, som blev gengivet med fine nuancer og styrke, som om der var livekoncert i stuen.
Fordele/ulemper
Når man anskaffer sig lydudstyr, er der altid nogle fordele og ulemper når man skal lære det godt at kende.
Fordele:
- Lyden er analog, og har tydeligvis en mere nuanceret gengivelse af de mange registre som optræder i forskellige genrer af musikken.
- Rørene kan skiftes alt efter hvis man vil have en anden lyd
- Det virker som at lyden og stereobilledet er mere nuanceret end transistorforstærkere i samme prisklasse
- Designet med de synlige rør, er flot og gedigent håndværk at have stående
Ulemper:
- Større strømforbrug end almindelige forstærkere
- Den halve/hele times opvarming kræver at man skal “planlægge” hvornår man skal høre musik. Det anbefales at man køber en switch boks som man kan skifte mellem 2 forstærkere. Her bør man have en almindelig effektforstærker som tænder med det samme, eksempelvis hvis man bare skal høre et album eller et par numre for den sags skyld.
- De fleste der har Hi-Fi udstyr, har gode tykke højtalerkabler. De to udgange på 4 og 8 Ohm, har meget små terminaler, og man bliver nødt til at klippe kobberet til, for at få det til at passe i hullet.
Vurdering
Der er mange musikentusiaster som bruger svimlende beløb på vinylplader, men som ikke bruger beløb i nærheden når det drejer sig om anlæg. Det kan virkelig godt betale sig at have en forstærker som gør det til en oplevelse hver gang man sætter musik på.
…og når nu vi er i den analog verden, brummer forstærkerne så? NEJ, det gør den ikke. selvom der er høj spænding der er klar til at gengive lydene i utrolig flot og rent kvalitet, er der ikke noget der brummer mellem numrene, eller mens du vælger ny musik.
Man skal ikke være bange for de anbefalede 50 timer forstærkerne har godt af at brænde før man opnår den bedste lydkvalitet, for lyden er god fra start, og det er meget små detaljer som der er tale om.
Med lyd, design, prisklasse og de praktiske ritualer der skal til på godt og ondt, lander jeg på 4,5 stjerner til model SE 811-6 fra Audio Classic.