Synth-rock duoen GZHU blev i 2020 til Tidejord, hvor det selvbetitlede debutalbum udkom den 1. august 2022. I anledningen af udgivelsen på vinyl, og med en vinyl release koncert på Nordic Records fredag den 20. januar, sætter RockZeit hermed pickuppen i rillerne og anmelder skiven.
Side 1
Nålen rammer vinylen, og straks er det en god lydoplevelse. Ildevarslende synth lyde bluser op i første nummer “Drænet for positiv energi”. Hurtigt kommer hele bandet på med guitartoner fra Peter Bøggild der glider dramatisk fra top til bund i et dommedags glissando, alt imens Liza Rosenbaum Nielsens stemme sætter dagsordenen for den melankolske rockstil, som allerede efter et par minutter er en god rejse ind i alskens æstetiske synthlyde, og som da også lander i et intenst metallisk udbrud i stil med det norske band Leprous.
Der er få akkorder i akkompagnementet, som virkelig bliver trukket i langdrag på en fed måde, så øret er godt tunet ind på hver en detalje i musikken.
Bas fra den syvende himmel
I tredje nummer “Syv” bliver vore øre beriget med en god vokal melodi og paukeagtig folk rytme, for ikke at tale om en super fed basstemme (spillet af Liza Rosenbaum Nielsen). Med de fedeste små melismer, kryber basfigurerne ind i sjælen og sender os i den syvende himmel. Guitaren sniger lidt old school heavy ind hist og her som giver stor tyngde og tunghed i nummeret.
Sidste sang på side 1 “Dybet” lever bestemt op til titlen med dets magiske langsomme tempo. En ensom guitar med effekter og ekko starter op og sætter gang i mørke synthstrygere, der tynger en langsom rytme ned i et sort hul. Æstetik er der nok af i melodi og akkorder, og det er en perfekt afslutning på en vinyl side, da sangens stemning sidder i dybt i sindet mens man vender pladen.
Side 2
Synthlydene i første nummer “Trods for alt”, laver et dødscirkus af dimensioner med toner, som i alle mulige syrede registre, piler afsted ud af højtalerne, mens vokalen leverer en simpel god melodi. Det meget teatralske nummer er som en film uden billeder der trænger dybt ind på nethinden. Gode simple rytmer lægger op til mere komplekse rytmer i slutningen af nummeret, men frækt nok er der også uventet længere passager, helt uden trommer.
Systemfejl
Sidste sang “Systemfejl Genstart” er med sine 7:30 det længste, og afslutter pladen med manér. Der er masser af spændende formled der har stor patos med brede toneklange og intense saftige trommerytmer. Brugen af backingvokaler giver vokalsiden en flot bredde, og softwaremanipulerede guitarriffs giver nummeret et ekstra teknologisk præg og understreger den moderne approach som Tidejord har til musikken.
God vinyloplevelse
Tidejord har været 3 år om at lave albummet, hvilket man godt kan fornemme på den gode detaljerigdom. De har godt fat i genreblanding som er meget overvejet og gennemtænkt. Skiftende mellem forskellige udtryk, virker naturligt, og ikke som en demonstration af hvor mange genrer de kender til. Det er doom rock med inspiration fra Huldre, Alice in Chains, Leprous, Animal Alpha og EYES med mere, svøbt ind i et moderne synth univers som giver musikken et særpræg som er svær at beskrive. Det skal høres!
Med de mange skift mellem guitarfigurer og synthlyde, opnås også spændende stereoeffekter som er med til at gøre lydbilledet dynamisk og komplekst. Jeg kan godt savne lidt mere materiale på pladen, da den kun har en varighed af ca. 34 minutter. Det kunne klæde albummet med endnu et langt nummer a la “Systemfejl Genstart” så den kom op på ca. 45 minutter.
Dansk rock, metal og indie musik har længe haft tendens til at ty til modersmål når vokalen skal fortælle historien i musikken. Jeg synes ikke at danske ord har samme styrke i udtale i forhold til engelske ord, og jeg synes i dette tilfælde ikke at danske ord i vokalen helt matcher udtrykket i det instrumentale, som er meget udtryksfuldt. Nogle vokalpassager virker derfor lidt påtaget i min verden. Liza Rosenbaum Nielsen også en lidt for nasal og diskantet stemme i min verden, og den kan godt være for intens og skærende.
Vinyludgaven er af god lydkvalitet pakket ind i et flot og simpelt cover design. De mange forskellige registre i musikken gengives godt gennem den analoge rejse fra pickup til højtaler, og de mange lyde smelter godt sammen til én enhed.
Helhedsoplevelsen med musikken i den gode vinyl lyd, ender på 4 stjerner til Tidejord.
Vinylen er testet på;
- VPI Scout / Lyra-Delos pickup
- Project Xtension 9 S-shape / Hana LM pickup
Oplev vinyl release koncerten fredag den 20. januar kl. 18 med prog rock bandet Octoboar som opvarmning på Nordsø Records, Nordsøvej 8, 2150 Nordhavn.
Summary
Band: Tidejord
Album: Tidejord
Release: 1/8 2022
Vinyl release: fredag den 20/1 2023
Line-up:
Peter Bøggild: Guitar/Programmering
Liza Rosenbaum Nielsen: Vokal/Bas
Frederik Dalsgaard Larsen: Trommer
Live-line up den 20/1 med 2 ekstra musikere:
Andreas Bjerring: Synth
Simon Ryom: Bas
Numre:
Side 1
Drænet for positiv energi
Slid
Syv
Nedslag
Dybet
Side 2
Trods for alt
Sniger
Systemfejl Genstart