De to sidste dage var mærket af førstedagens natteskylle, og himlen var grå og dyster, men det afholdt ikke folk fra at udvise vikingehjerte og metalglæde. Tværtimod.
Regnen tvang arrangørerne til at gribe til alternative metoder, når folket krævede øl. Således måtte kasseapparaterne og betalingsautomater gemmes bag sorte affaldssække, så pølsefingrene kun med besvær fik tastet de rette koder. Men hvad gør man ikke for at få styr på væskebalancen.

Metal på flere måder
Der er, og har altid været, alsidighed på Copenhell og sådan var det også på andendagen.
Bands som powermetalrockerne Seven Thorns, Industrial-dødsmetallerne The Interbeing og Baroness gjorde på andendagen, på hver deres måde, hvad de kunne for at sætte folk i den rette stemning, og ikke mindst Slægt leverede forrygende eksperimenterende blackmetal. Men mest nysgerrige var vi jo nok i forhold til de bizarre legendariske prog-avantgardister fra Pshychotic Waltz.
Dillingers dirkefri flugtplan
Som bekendt har metalcore galningene fra The Dillinger Escape Plan for længst lanceret, at de turnerer med sidste album “Dissociation” (2016) og herefter stopper festen. Hvilket er snart.
Så det gælder om at stoppe på toppen og fredagens koncert var en uforglemmelig oplevelse. RockZeits udsendinge glemte, at de ikke længere er 20 (og 30…) år længere. Man blev simpelthen suget ind i mosh pittens aggression og vildskaber, og midt i dagens forfriskende og trods alt, ganske fredelige raseri, blev man mindet om, hvor godt bandet egentlig er. Man fatter simpelthen ikke, hvordan de er i stand til at spille alle de teknisk vanskelige figurer og melodier i et virvar af breaks, polyrytmik og kontrasterende formled, uden at der opstår nævneværdige anslagsfejl, og så samtidigt springe og tonse rundt, som om der var en tyr løs på scenen. Men deres niveau er bare overlegent. Den fælles forståelse og det fælles drive, skabte en synergieffekt, som smittede af på pøblen. Efter koncerten føltes det som om man havde gennemført en triatlon i skærsilden.
Dem kommer vi til at savne. Derudover fik vi plads til et par anmeldelser af Candlemass og Five Finger Death Punch.
Danske startkabler:
Rising & Hatesphere
Anderledes rutinerede er HateSphere. Til trods for Helvíti-scenens størrelse, er der noget uimponeret over Århusianerne. Vi har set dem flere gange, og vi er ikke blevet skuffede endnu. Også selvom, de måske er mere hyggelige efterhånden end uhyggelige. Med Esben ‘Esse’ Hansen i front har Hatesphere sikret sig, at der bliver talt direkte i øjenhøjde til hjemmedrengene og på den måde kan ølkuskene fra Århus sgu køre langt på literen, mange år endnu. Grundet akut behov for at lave tilbundsgående research til afsnittet om Biergarten(!), lod det sig ikke gøre at høre koncerten til ende, men det er kommet os for øre, at Copenhell ikke liiige fik sørget for, at der var lyd på den mikrofon, gæstemusikeren Trevor Strnad fra The Black Dahlia Murder, havde fået tildelt, hvilket må være ét af de få kiks fra Copenhells ellers velsmurte lyd/scenemandskab.
Finsk vildskab og hyggelig horrorrock
Huldre & Myrkur
Klik på navnene, hvis ikke du fik læst vores anmeldelser af Europe, Overkill, Opeth og især mægtige Slayer, som spredte velgørende død og ødelæggelse ud over de trætte, men trofaste fortabte sjæle.

Biergarten
Igen i år var man garanteret en fest hvis man slog et smut forbi Biergarten-teltet. I år var indretningen af teltet dog ændret noget, og det var desværre ikke ubetinget godt. Hvor der de tidligere år har været flere barer langs siderne, havde man i år lavet en central bar i midten af teltet. Resultatet var ekstremt lange køer når der var godt gang i metaldiskoteket, og derudover blokerede baren også fra udsynet til scenen hvis man sad i den forreste halvdel af teltet. Og når nu vi er igang med at brokke os over den nye indretning, skal det også lige nævnes at DJ’en i år stod i toppen af bartårnet, og det fjernede lidt af det nærvær der har været de tidligere år mellem publikum og DJ når hun har stået på scenen.
Mad og drikke
I begyndelsen var Copenhell en ret lille festival, og madudvalget bestod af en bod med pølser og en anden bod lige ved siden af, der solgte en ret sløj burger. Det er der i den grad blevet rettet op på siden da, og i dag er der rigtig meget god mad at finde på festivalpladsen. Det er altså også bare nødvendigt hvis man skal holde til 3 dage i helvede.
Metalturister og mediefolk
Copenhell er med sine 23.000 gæster efterhånden ved at være en rigtig stor festival. Det betyder også at publikums-sammensætningen har ændret sig i retning af flere metalturister og festivalgæster, der ikke just er blandt de klassiske hardcore metalentusiaster. Det er der sådan set ikke noget galt med, og det er også nødvendigt med et solidt publikumsgrundlag, hvis man som festival skal kunne tiltrække de helt store navne. Det hele behøver ikke at være så fandens true, så længe vi kan bevare den unikke stemning og samhørighed samt respekten i moshpittet.
Helhed
Årets Copenhell festival var endnu engang en succes, og programmet var helt fantastisk. Det svingende vejr blev godt ignoreret af de mange gæster, for hvis der var et band man bare ville opleve, betød regnen jo ikke noget.
Da de sidste medlemmer af Rockzeit-redaktionen kastede håndklædet i ringen og luskede ud af Biergarten-teltet klokken 4 lørdag nat, var der stadig tusindevis af feststemte metalhoveder der fyrede den af til tonerne af alle de klassiske hits, mens de dansede på bordene.
Klik, her, hvis du vil læse vores lille rapport fra første dag.
RockZeit-redaktionen glæder os overordenligt meget til Copenhell 2018.
Tak for denne gang.